מומחה לכירורגיה פלסטית.
מהם פילרים ומהי חומצה היאלורונית?
פילרים הם חומרי מילוי, המשמשים להחזרת נפח הפנים ולמילוי הקמטים שמתרחשים עקב תהליך ההזדקנות. כמו כן ניתן להשתמש בהם להגדלת שפתיים, עיצוב עצמות לחיים, תיקוני אף וכדומה.
החומר המוביל והפופולרי ביותר בעולם מילוי הפנים ובמקומות נוספים בגוף, הוא חומצה היאלורונית.
חומצה היאלורונית קיימת באופן טבעי בעור האדם (15 גרם בסה”כ).
למעשה מדובר במולקולה של רב סוכר עם מרכיב חלבוני. מטרת החומצה בגוף היא “לשמן” מפרקים (נמצאת בכמויות גדולות בסחוס), להוות בולם זעזועים ולמלא נפחים (בעור למשל). בעבר הפקת החומצה נעשתה מכרבולות של תרנגולות, אשר הכילו חלבונים זרים וגרמו ליותר תופעות אלרגיות. כיום, החומצה מיוצרת על ידי “חקלאות חיידקית” והיא נטולת חלבונים זרים, כך שאין תופעות אלרגיות מוכחות.
חומצה היאלורונית מעובדת ומוצלבת (כמות הקשרים בין מולקולה למולקולה מוגדל). כך זמן פירוקה מתארך וניתן לקבוע את “קשיחותה”. החומצה מסוגלת לספוח פי 1000 מולקולות מים ובכך למלא קמטים ונפחים.
עקב קיום חומר זה באופן טבעי בגופנו, הזרקת חומצה היאלורונית לא מפתחת תהליך דחייה/אלרגי והחומר מתכלה בעצמו במשך הזמן. זאת בניגוד לחומרים בלתי מתכלים הנמצאים בשימוש (סיליקון, ביו-אלקמיד), אשר עלולים לפתח תגובות דחייה, זיהומים חוזרים וקשים מאוד להסרה במקרה הצורך.
בהזרקת החומצה ההיאלורונית קיים יתרון נוסף, והוא שימוש בחומר סותר המאפשר תיקונים בעת הצורך.
תוכן עניינים:
- 1 מהם פילרים ומהי חומצה היאלורונית?
- 2 לאיזה איזור בפנים / בגוף מתאימה חומצה היאלורונית?
- 3 כיצד יש להתכונן טרם מילוי קמטים בחומצה היאלורונית?
- 4 האם מילוי חומצה היאלורונית כואב?
- 5 כיצד מבוצע הטיפול בחומצה היאלורונית?
- 6 מה צפוי לאחר טיפול מילוי קמטים בחומצה היאלורונית?
- 7 מהם הסיבוכים האפשריים של מילוי חומצה היאלורונית בפנים וכיצד מטופלים?
- 8 אילו סוגי חומצה היאלורונית קיימים בשוק? מה מיוחד בכל אחד מהם?
- 9 החומצות מתחלקות לארבעה סוגים עיקריים:
- 10 מילוי קמטים בחומצה היאלורונית – מחירים ממוצעים בישראל
- 11 הזרקת חומרי מילוי – תמונות לפני ואחרי
- 12 האם קיימות אופציות אחרות למילוי קמטים מלבד הזרקת חומצה היאלורונית?
- 13 למידע נוסף צפו בקטע הוידאו הבא בו מסביר ד”ר לוי אברהם אודות ‘פרופילו‘ – חומצה היאלורונית חדשה
לאיזה איזור בפנים / בגוף מתאימה חומצה היאלורונית? 
הטיפול מתאים לכל איזור בפנים / בגוף.
המקומות האופייניים הם הקמטים שבין האף לשפה העליונה והלחיים (Nsolabial fold), הקמטים בצידי השפה התחתונה, הסנטר והלחיים (marionette lines), הקמטים במצח, סביב ומתחת לעיניים. כאמור ניתן להשתמש בחומצה להדגשת עצמות הלחיים ותיקוני אף.
בשונה מבוטוקס שמשתק שרירים וגורם לקמטי הבעה (במצח, בין הגבות, בצידי העיניים וכדומה), חומצה היאלורונית לא מרפה שרירים, אלא עובדת על מילוי נפחים. כמו כן, ניתן להזריק חומצה היאלורונית לצלקות שקועות, לשקע בסנטר, לרקות וגם למילוי נפחים בגוף (הגדלת חזה / ישבן וכדומה).
כיצד יש להתכונן טרם מילוי קמטים בחומצה היאלורונית?
כעקרון מעבר לשטיפת הפנים במים וסבון, אין הכנה מיוחדת. אם הפציינטית מטופלת במדללי דם (אספירין, פלביקס וכדומה) ותוספי תזונה הגורמים לדילול דם (אשכוליות, שום, גינקו, שמן דגים וכדומה), יש להפסיק 10 ימים טרם הטיפול את השימוש בהם. בנוסף, אם ידוע על הרפס של השפתיים יש לקחת מניעתית טיפול בכדורים נגד הרפס 3 ימים לפני הטיפול ו-3 ימים לאחריו.
האם מילוי חומצה היאלורונית כואב?
ההזרקה מבוצעת עם מאלחש בקרם (אמלה), המונח חצי שעה טרם הטיפול עם ניילון נצמד מעליו, או ללא מאלחש (הזרקתי לעצמי חומצה היאלורונית לפנים והכאב נסבל לחלוטין). אני גם משתמש בקרחונים להפחתת הכאב. לעיתים, ניתן גם להרדים את הפנים לפני הזרקה, כמו אצל רופא שיניים.
כיצד מבוצע הטיפול בחומצה היאלורונית?
כאמור, הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית / מריחת קרם מאלחש. לאחר חיטוי באלכוהול מתבצעת הזרקה קפדנית של החומצה. חשוב לשמור על סימטריה והזרקת כמות זהה לכל צד. כמו כן, חשוב להזריק לאט כדי להפחית כאב.
ההזרקה מבוצעת במחטים זעירות, או בצינורות מתכת (קנולות). אני משתמש בשניהם, תלוי באזור. לדוגמא: בעת הזרקת לשקעים תחת העיניים השימוש בקנולה עדיף (להפחתת דימומים).
ניתן להזריק חומצה היאלורונית במספר טכניקות, כגון:
- שתי וערב – למילוי שטח גדול יותר ולקמטוטים.
- “במניפה” – למילוי נפחים כמו באזור הרקות.
- בצורה כדורית – לנפח נקודה מסוימת לאפקט הרמה. למשל בעצמות הלחיים.
- באופן קווי – למילוי קמטוט ספציפי, למשל לקמטים סביב השפתיים.
- בנסיגה אחורנית – להפחתת סיכון של פגיעה בכלי דם, כמו במילוי נפחים באף.
- בשכבות – בעומק למשל, אשתמש בחומצה סמיכה למילוי קמטים, ואילו בחלק השטחי בחומצה דלילה לשיפור מרקם העור.
מה צפוי לאחר טיפול מילוי קמטים בחומצה היאלורונית?
מילוי הנפח הוא מיידי (והתוצאה לפיכך מיידית). קיימת אדמומיות קלה לאחר ההזרקה שחולפת למחרת. יום לאחר ההזרקה צפויה בצקת קלה, שחולפת לאחר יומיים. לאחר שבועיים ניתן לראות את האפקט הסופי (כאשר החומצה סופחת נוזלים ומלחים ו”מתייצבת”). יתכנו שטפי דם (שאפשר למסך במייקאפ), אשר חולפים לאחר כשבוע.
מהם הסיבוכים האפשריים של מילוי חומצה היאלורונית בפנים וכיצד מטופלים?
כאמור, לחומצה היאלורונית ישנו חומר סותר בשם היאלורונידאז, ובכל סבוך ניתן להמיס את החומצה.
- זיהום – נדיר ביותר ומטופל בכדורי אנטיביוטיקה / המסת החומצה.
- חוסר סימטריות – ניתן לתקן במילויי נוסף. בכל מקרה החומר יחזיק מעמד עד לשנה ולאחר מכן ייספג לחלוטין ובמקרים קיצוניים, ניתן להשתמש בחומר המפרק את החומצה.
- עיוורון / נמקים בעור – נדירים ביותר ומטופלים בהזרקת היאלורונידאז וטיפול שמרני.

אילו סוגי חומצה היאלורונית קיימים בשוק? מה מיוחד בכל אחד מהם?
חומצות היאלורונית שינו את פני הרפואה הקוסמטית ובכלל את פניהם של מיליוני אנשים בעולם. מדובר בחומר עם מקדם בטיחות גבוה מאוד, כמעט נטול תופעות לוואי משמעותיות.
כיום קיימים עשרות סוגים ומינים של חומצות כאלו ונשאלת השאלה, מה ההבדל בין סוג אחד למשנהו?
מחד צמיגות החומצה (viscosity) – עד כמה נזילה החומצה במעבר במחט דקירה חלולה. מנגד גמישותה (elasticity), המהווה את התנגדות החומר כנגד הלחץ המופעל עליו.
קיימות חומצות היאלורוניות שהקשרים בין כל מולקולה למולקולה בהן חזקים יותר, כך מתקבלת חומצה “נוקשה וסמיכה” יותר, אשר מתאימה לאזורים הדורשים נפח, כמו הלחיים והרקות.
לעומתן, קיימות חומצות בעלות סמיכות נמוכה, שהקשרים ביניהן רופפים יותר. כך שהן בעיקר עוזרות למרקם העור וממלאות קמטוטים, לדוגמא: הקמטוטים סביב הפה.
כמו כן נתון ביופיסי נוסף הוא כמות הקשרים המוצלבים, ככל שקיימים יותר קשרים כאלה זמן ההתפרקות של החומצה ארוך יותר. הדור הישן של החומצות ההיאלורוניות היה מונופאזי (חד פאזה), ללא קשרים מוצלבים ולפיכך התפרק מהר יותר, לעומת החומצות מהדור החדש שהן בייפאזיות (שתי פאזות) שאורח חייהן ארוך יותר והתפרקותן בנוזל הבין תאי ארוך יותר.
החומצות מתחלקות לארבעה סוגים עיקריים:
- חומצות “קשיחות” – למתן נפח באזורי הלחיים לדוגמא, כמו למשל DEEP מסדרת אמרוול של רסטילן, XL של חברת סטילאז׳. INTENSE של בולוטרו.
- חומצות “בינוניות”- לאזורים עדינים יותר, לדוגמא: השקעים שמפרידים בין הלחי, לשפה והאף (nasolabial fold) – כמו למשל VOLUME מסדרת אמרוול של רסטילן, L/M של חברת סטילאז׳, VOLUME של בולוטרו.
- חומצות “רכות” – לקמטוטים סביב הפה ומתחת לעיניים. כמו למשל S של חברת סטילאז׳ או TOUCH מסדרת אמרוול של רסטילן, BALANCE של בולוטרו.
- חומצות “מימיות” – שתפקידן לשפר את איכות העור – לדוגמא: הידרומקס, SKIN BOOSTER, פרופילו.
מילוי קמטים בחומצה היאלורונית – מחירים ממוצעים בישראל
רבים תוהים כמה עולה הזרקת חומצה היאלורונית. אז במרבית המרפאות המורשות בישראל מחיר מילוי חומצה היאלורונית יהיה בטווח שבין 1,500 ל-3,000 ש”ח להזרקה.
הזרקת חומרי מילוי – תמונות לפני ואחרי
האם קיימות אופציות אחרות למילוי קמטים מלבד הזרקת חומצה היאלורונית?
מילוי קמטים באמצעות הזרקת רדיאס – חומר המבוסס על סידן. החומר מתחלף בגוף ברקמות חיבור. יתרונו של הרדיאס הוא בזמן הרב יותר שהוא משתמר בגוף (עד 3 שנים) ויכולת ההרמה הגבוהה יותר שלו. חסרונו הוא שלא ניתן להמיסו, אם מוזרק באופן לא נכון עלול ליצור גבשושיות. רדיאס מתאים בעיקר לנשים הרוצות תוצאה ארוכת טווח, לנשים האלרגיות לחומצה היאלורונית, או לנשים שרוצות הרמה משמעותית יותר (של הלחיים למשל).
מילוי קמטים על ידי הזרקת שומן – מדובר בשאיבת שומן מהבטן / מהמותניים והזרקתו לשפתיים / לחיים / רקות וכדומה. יתרונות של השומן הוא שמדובר בחומר של הפציינטית עצמה, ללא כל סיכון לדחייה או אלרגיה. חסרונו הוא שמחצית ממנו נספג, ולכן נדרש בדרך כלל יותר מטיפול אחד עד לקבלת התוצאה הרצויה.
שתלי סיליקון לעיצוב סנטר / קו לסת / עצמות לחיים – יתרון השיטה בתוצאה הקבועה. חסרונה בצורך בניתוח על כל סיבוכיו האפשריים. למידע נוסף בנושא לחצו כאן.