מומחה לכירורגיה פלסטית.
איך להעלים סימני מתיחה?
סימני מתיחה הינו נושא כאוב. קשה טיפול והטיפול מטיב בלבד, ללא היעלמותם המלאה.
נתחיל מהסיבות להיווצרותם – כשמם כן הם, סימנים של מתיחה (בלטינית שמם סטריאות, בתרגום חופשי “רצועות”). מדובר בקרעים זעירים של הדרמיס (השכבה העמוקה של העור), אשר נובעים מהתרחבות מהירה של העור, זאת בעקבות היריון בשליש האחרון, עלייה מהירה במשקל, עלייה במסת שריר אצל מפתחי גוף בכתפיים למשל ועוד.
סימני מתיחה נפוצים גם בגיל ההתבגרות, בקרב בני נוער הגדלים מהר. שימוש בסטרואידים קטבולים (קורטיזול למשל) גם כן יכול לגרום להיחלשות הדרמיס ומהווה גורם מעודד להתפתחותם של סימני המתיחה.
תוכן עניינים:
גורמי סיכון להתפתחות סימני מתיחה הינם:
- מין – נשים, עקב עורן הדק יחסית לגברים, בסיכון גבוה יותר לפתח סימני מתיחה. מחקרים מראים כי עד 90% מהנשים יפתחו סימני מתיחה בשלב כלשהו בחייהן.
- הריון במשקל גבוה – עליה של מעל 15 קילוגרם, היריון עם תאומים וכדומה. אופייני לבטן ולשדיים. במהלך ההיריון רמת האסטרוגן האימהיות גבוהה, מה שמשפיע על היווצרותם של סימני המתיחה.
- עליות וירידות מהירות במשקל – מובילות להיווצרות סימני מתיחה בחזה, בבטן, במותניים ובירכיים.
- שימוש בסטרואידים קטבוליים (למשל קורטיזול) – לטיפול באסטמה או מחלות אוטואימיניות – גורמים להיחלשות העור.
- שימוש בסטרואידים אנבוליים (לדוגמא טסטוסטרון) שגורמים להתפתחות מסת שריר מהירה, בעיקר באזור הכתפיים.
- עור בהיר – לבהירי עור יש בדרך כלל עור פחות עבה מכהי עור.
- גנטיקה – אם להורים יש סימני מתיחה אזי הסיכוי לילדים גבוה יותר.
- מחלות גנטיות – סינדרום על שם קושינג, סינדרום על שם מרפאן וכדומה.
קיימים שני שלבים של סימני המתיחה
בשלב הראשוני של התפתחותם, ישנו תהליך ההצטלקות, כאשר תאי דלקת ותאים המייצרים סיביי קולגן מגיעים לאזור, כלי דם מתפתחים וסימני המתיחה בעלי גוון אדמדם/סגול. במהלך השלב הראשון סימני המתיחה מגיבים טוב יותר לטיפול.
בהמשך, לאחר כשנה-שנה וחצי מהיווצרותם סימני המתיחה הופכים ללבנים ורכים יותר למגע. בשלב זה סימני המתיחה קשים יותר לטיפול.
אופציות ושיטות טיפול בסימני מתיחה – איך להעלים אותם?
- לייזרים – טיפול בסימני מתיחה בלייזר מקוטע, העובד בפיקסלים, כך שאין קילוף עור משמעותי וההחלמה קלה. הצריבה בלייזר מעודדת חידוש רקמות חיבור, יצירת סיבי קולגן חדשים, עיבוי הדרמיס המוחלש וחיזוקו.
- טיפול בקילוף עור מכני – שימוש בנייר לטש לטיפול בסימני מתיחה – יגרום לטשטוש המעבר בין העור החולה לעור הבריא ויטשטש את סימני המתיחה.
- שימוש בטכנולוגיית Radio Frequency Fractional – עשרות מחטים זעירות מוחדרות לעור וגורמות לחימום מבוקר של הדרמיס. החימום מעודד יצירת סיביי קולגן ואלסטין ומעבה את הדרמיס.
- שימוש במשחות של נגזרות ויטמין A – טרוטונין וכדומה, גורמים לעידוד תחלופת תאים באזור, מעודד עיבוי דרמיס.
- שימוש בחומרים המוזרקים לתת עור ומעודדים ייצור קולוגן ואלסטין לדוגמא: רדיאס (יוני סידן) וכדומה.
- מתיחת בטן – רוב סימני המתיחה נמצאים בבטן התחתונה. במהלך מתיחת בטן העור מהבטן התחתונה נכרת ולפיכך רוב סימני המתיחה מוסרים איתו. כעקרון, המתיחה החדשה גם כן יכולה תיאורטית לפתח סימני מתיחה, אך באופן מעשי בדרך כלל תופעה כזאת אינה מתרחשת כיוון שהמצב ההורמונלי שונה בתקופה שלאחר הלידה.
- שימוש בקרמים ומשחות השומרות על לחות העור – כביכול קרמים השומרים על לחות העור אמורים לתת לעור יכולת מתיחה טובה יותר ולהפחית את היווצרות סימני המתיחה. בעבר היוונים והרומאים נהגו להשתמש בשמן זית למניעה וגם באתיופיה ובמצרים הקדומה השתמשו בלבונה לשם כך, אך אין הוכחה מדעית כי טיפול שכזה מונע את היווצרותם.
חשוב לציין כי שום טיפול לא יעלים את סימני המתיחה לחלוטין, אך יעזור לטישטושם. במעמד הייעוץ עם ד”ר לוי אברהם יוחלט על השיטה המתאימה לפציינט שיבחין בשיפור בתום תקופת ההחלמה.
שילוב בין הטכנולוגיות השונות הוא הפתרון האולטימטיבי אשר יעצים את השיפור בהעלמת סימני המתיחה. כמובן שהטיפול היעיל ביותר הוא להימנע מעלייה בלתי מבוקרת במשקל תוך שמירה על תזונה ואורח חיים בריא, כמו גם הקפדה על עלייה מתונה במהלך ההיריון (כ-15 קילוגרם).