מומחה לכירורגיה פלסטית.
מה זה פיסול פנים?
פיסול פנים הוא ההליך בו מתבצע שיפור במראה הפנים, אם במטרה ליצירת פנים צעירות יוצר או פנים מושכות יותר, באמצעים שאינם ניתוחיים.
תוכן עניינים:
מהם ההבדלים בין פיסול פנים לבין מתיחת פנים?
ההבדלים העיקריים בין פיסול פנים למתיחת פנים, הוא בעובדה שבפיסול פנים לא מבוצעים חתכים מהותיים בעור ולפיכך ההחלמה קלה ומהירה יותר, שיעור הסיבוכים נמוך יותר. בפיסול פנים יש פחות שטפי דם, פחות בצקות, פחות זיהומים, ההחלמה כאמור מהירה יותר ופעמים רבות ניתן לחזור לעבודה או לפעילות היומית התקינה יום לאחר הפיסול.
החיסרון העיקרי של פיסול פנים ביחס לניתוחים הוא בשינוי הקל יחסית שניתן להשיג. אם לדוגמא במתיחת פנים ניתן להראות צעירים בערך בעשר שנים, בפיסול פנים ניתן להראות בעיקר רעננים יותר וצעירים אולי במספר שנים מועט.
בפיסול אף למשל ניתן לקבל אף מורם יותר בפרופיל והסוואת הגבנון, אך בניתוח ניתן ממש להקטין את האף ולשנות לחלוטין את המבנה הבסיסי שלו. פיסולי פנים גם מחזיקים מעמד לתקופות קצרות יותר. במתיחת פנים או בפילינג פנול תמיד תראו צעירים מגילכם (נניח שיש לכם אח תאום זהה שלא עשה את הטיפול, תמיד תראו צעירים ממנו), בהזרקות של חומצה היאלורונית החומצה מתכלה לאחר שנה וחצי ובוטקס מחזיק מעמד בערך לחצי שנה.
מה הם סוגי טיפול לפיסול הפנים ללא ניתוח (חומצה היאלורונית, שומן עצמי, חוטים וכדומה)
טיפולי פיסול פנים כוללים מספר אפשריות במספר קבוצות. לכל שיטה יש יתרונות וחסרונות. נסקור כעת את המובילות בשוק:
קבוצה ראשונה – חומרי מילויי:
1. חומצה היאלורונית – חומר המילוי הפופולרי ביותר בעולם. חומר טבעי בגופנו, הנמצא בכמות של כ-6 גרם, בעור, במפרקים וכדומה. מיוצר בחקלאות חיידקית ומוזרק לפנים. תפקידו בעיקר למלא נפחים, לפסל ולשנות את מבנה הפנים לדוגמא- פיסול אף, מילויי זוויות הלסת, פיסול ועיבוי שפתיים, עיצוב קו לסת, מילוי השקעים תחת העיניים, מילוי רקות, פיסול עצמות לחיים וכדומה, מילוי שקעים נזולביאלים ובין הגבות, קידום ומילוי סנטר וכדומה. יתרונה העיקרי בקלות ההזרקה, במגוון הסמיכויות הקיימות, ביכולת להמיס אותה (בחומר הנקרא היאלז) אם הפציינטים אינם מרוצים או אם קיים סיבוך. חסרונה העיקרי בזמן הקצר יחסית שהיא מחזיקה מעמד (כשנה).
2. רדיאס – חומר מילוי נפוץ למדי העשוי מחלקיקי סידן. הגוף מיצר כנגד חלקיקי הסידן המוזרקים רקמות חיבור הנותנות את הנפח לרקמה. מחזיק מעמד עד שנה וחצי. יתרונו ביכולת הרמה המשמעותית יותר מחומצה היאלורונית. בזמן הרב יותר וביכולתו לשפר את מרקם העור כאשר הוא מוזרק מדולל. חסרונו העיקר שלא ניתן להמיסו, מעבר לכך אינו מתאים לטיפול בשפתיים.
3. אלנסה – מורכב מכדוריות זעירות של חומר המכיל חומצת חלב עם מולקולה נוספת. דומה לרדיאס בזה שגורם לגוף ליצר רקמות חיבור. יתרונו העיקרי בזמן הרב שהוא מחזיק מעמד (עד 4 שנים), חסרונו בזה שלא ניתן להמיסו ולא ניתן לטפל בעזרתו בשפתיים ותחת העיניים. עוד מידע כאן.
4. שומן עצמוני – שומן נלקח מאזורים אחרים (בטן, ירכיים, מותניים) ומוזרק לפנים. יתרונו של השומן שמדובר בחומר הטבעי ביותר, השומן בנוסף עוזר למרקם העור, התוצאה הסופית היא קבועה. חסרונו בהחלמה ובזה שיותר מ-50% מהשומן המוזרק נספג ולכן לעיתים יש לחזור פעמיים על הפעולה. למידע נוסף.
קבוצה שניה – משפרי מרקם העור:
1. סקולפטרה – חומר המורכב מחומצה פולילקטית (חומצת חלב), המוזרקת לאחר דילולה תחת בעור בקנולות, בצורת מניפה, כדי לכסות כמה שיותר שטח בפנים. הגוף בדומה לרדיאס ואלנסה, מגיב כנגד החומר ומיצר סיבי קולוגן ואלסטין. מה שגורם למתיחת עור קלה, הפחתת קמטוטים, שיפור האלסטיות של העור ושל עוביו. מקובל לבצע שתי הזרקות בהפרש של שבועיים ולאחריהם פעם בשנה וחצי.
2. סקין בוסטר (skin booster) ודומיו – חומרים המורכבים מחומצות היאלורוניות ״דלילות״, המוזרקים בנקודות רבות בתת עור וגורמים להתפחה של העור בעקבות ספיחת נוזלים ובעקבות כך שיפור מרקמו, הפחתת קמטוטים וכדומה. מוזרקים גם כן בשתי מפגשים בהפרש של שבועיים ואז פעם בשנה.
3. פרופילו – מורכב מחומצה היאלורונית המוזרקת בחמש נקודות בפנים וגורמת ליצור אלסטין וקולוגן ושיפור איכות העור. מוזרקת בפרוטוקול דומה ל-skin booster. עוד על פרופילו.
קבוצה שלישית – חוטים:
1.חוטים למתיחת פנים – מתחלקים מחוטים קבועים (מניילון) או חוטים מתכלים (מחומצת חלב או חומצה גליקולית), בעלי זיזים או קונוסים. מוחדרים לתת עור במחטים ארוכות וגורמים למתיחת העור מעלה, תוך יצירת ״צלקת פנימית״, השומרת על התוצאה. מחזיקים מעמד לכשנה.
2. חוטים לשיפור מרקם העור – מדובר בחוטים זעירים, מתכלים המורכבים מחומצה גליקולית/ חומצת חלב, מוחדרים לדרמיס (שכבת העור האמצעית) ומיצרים פציעות זעירות הגורמות ליצירת אלסטין וקולוגן.
קבוצה רביעית – פילינגים:
פילינג הוא תהליך בו העור מתקלף. קיימות מספר דרכים ליצור קילופי עור:
1. פילינג מכני – על ידי שיוף העור, אם בנירות שיוף/מכשירים מסתובבים (כפילינג יהלום), מברשות וכדומה.
2. פילינג כימי – חומצות למשל TCA או בסיסים לדוגמת פנול, גורמים לכוויה מבוקרת וקילוף העור.
3. לייזרים/קרני אור – גורמים לצריבת העור וקילופם.
הפילינגים ניתנים לחלוקה גם על ידי עומק החדירה:
1. פילינג שטחי – מקלף רק את שכבת העור החיצונית ביותר (אפידרמיס) עם תוצאה עדינה ביותר, אך החלמה של כ-5 ימים.
2. פילינג בינוני – מגיע עד לדרמיס השטחי- תוצא משמעותית יותר, החלמה של כ-7 ימים.
3. פילינג עמוק – מגיע עד לדרמיס העמוק. קילוף העור נמשך כ-10 ימים. התוצאה המשמעותית ביותר.
עומק הפילינג תלוי בכמות המעברים, בעוצמת הקרן או החומר הכימי.
קבוצה חמישית – מפחתי נפח שומן:
- חומרים כימיים הגורמים להמסת שומן (לדוגמא קינבלה) – מוזרקים לשומן התת סנטרי בצוואר וגורמים להפחתתו, נדרשים מספר הזרקות בהפרשים של כ-6 שבועות.
- הקפאת שומן – מונחים על אזור הצוואר פלטות הקפאה עם וואקום הגורמות להרס תאי השומן באזור (למשל על ידי מכשיר שנקרא קולטייק) .
- שאיבות שומן, דרך חרירים זעירים מוחדרים קנולות השואבות את השומן בלחיים ובצוואר.
קבוצה שישית – מיכשורים מתקדמים:
- אולטרא סאונד – מתמרים מעברים אנרגית קול הגורמת ליצור פציעה וחללים בשומן התת עורי ולאחריו מיצוק העור (למשל על ידי מכשיר שנקרא אולטרא).
- Rf – על ידי חישמול וגלי רדיו, הרקמה מחוממת אם על ידי סיכות זעירות חיצוניות (כדוגמת מכשיר פרקטורה), או פנימית על ידי מוט מתכת זעיר המוחדר תת עורי (כמו במכשיר הנקרא טרמי).
- פלסמה – אנרגית פלסמה צורבת את העור וגורמת לכיווצו.
מהם האזורים בפנים שבהם ניתן לבצע את הטיפול?
כעיקרון, אין אזור בפנים שאינו יכול להיות מטופל בפיסול פנים. נעבור על האזורים הנפוצים והטיפול האופייני:
- מצח – הקמטים לאורך המצח, מטופלים בבוטוקס וכאשר הם חרוצים מדי בנוסף הם מטופלים בחומצה היאלורונית. ניתן בנוסף לעשות פילינג למצח (מהפחית קמטים ופגמי עור), ניתן למלא אותו בשומן עצמוני המפחית את הקמטים וממלא את השקעים.
- רקות – הרקות מתרוקנות לאורך השנים. הן ממולאות בחומרי מילוי (חומצה/רדיאס/אלנסה) או שומן עצמוני.
- הגבות – מורמות מעט על ידי בוטוקס, או על ידי חוטים, המוחדרים דרך קו השיער.
- הגלבלה (האזור שבין הגבות) מטופלת בבוטוקס להרפיית השרירים והפחתת הקמט הזועף באזור, במקרים בהם הקמט עמוק מדי, הוא ממולא בחומרי מילוי. ניתן גם להפחיתו בפילינג.
- עפעף עליון – מורם מעט על ידי בוטוקס. ניתן לשפר את המראה ולמצק את העור העודף על ידי טיפול פלסמה וטיפולים בפילינג עמוק.
- קמטי המניפה בצידי העיניים (“רגלי עורב”) – מטופלים בבוטוקס. ניתן להפחיתם מהותית בפילינג עמוק.
- השקעים והשקיות תחת העיניים – מטופלים במילוי בחומצה היאלורונית/ הזרקות שומן למיסוכם. ניתן לשפר באזור את מרקם העור בפילינגים/בוטוקס/פלסמה.
- הלחיים – ניתנים לעיצוב בחומצה היאלורונית/רדיאס/אלנסה. מרקם העור בלחיים ניתן לשיפור על ידי פילינגים/ פרופילו/skin booster. ניתן להרימם בחוטים.
- אף – ניתן להרים את האף בחוטים, ניתן לפסל את האף בחומרי מילוי כחומצה היאלורונית המחזיקה מעמד כשנה או באלנסה שמחזיק מעמד 4 שנים. ניתן להפחית תזוזה של האף בדיבור בבוטוקס ולהפחית קמטים בצידיו העליונים (״קמטי ארנב״) בבוטוקס.
- שפתיים – ניתן למלא ולעצב את השפתיים בחומצה היאלורונית. ניתן להפחית קמטוטים מעליו בבוטוקס או בפילינג.
- סנטר – ניתן להפחית שקעים בסנטר (“עור תפוז”) בבוטוקס. ניתן לפסל, לקדם, לשנות את צורת הסנטר בחומצה היאלורונית או אלנסה.
- נזולביות (השקע בין כנפי האף לזווית הפה) – ניתן להשטיחם בחומרי מילויי.
- מריונטות (השקע ההמשכי של הנזולביות שיורד מזווית הפה לסנטר) – ניתן למלאם בחומרי מילויי.
- “בולדוגים” (המלאות בקו הלסת בשני צידי הסנטר) – ניתן לשאובם, ניתן למצקם במכשור מתקדם, ניתן להרימם בחוטים ולמסכם בהזרקות.
- זוויות הלסת – ניתן להדגישן בחומרי מילויי ניתן להצר אותם בבוטוקס.
- קו הלסת – ניתן לחדדו בשאיבות שומן, ניתן למצקו בטרמי, ניתן לפסלו בחומרי מילויי.
- הצוואר – ניתן להפחית קמטוטים בצוואר בהזרקות שומן / ב- skin booster/ פרופילו. ניתן להפחית את מיתרי הצוואר (״צוואר תרנגול הודו״) בבוטוקס או למשוך אותם בחוטים, ניתן לפחית פגמי עור בפילינגים שטחיים, ניתן להמיס שומן בצוואר ״שקנאי״ בחומרים ממיסים או לשאוב שומן או להקפיא את השומן.
מהו טווח מחירים של פיסול פנים בישראל?
טווח המחירים מאוד משתנה בהתאם לסוג הטיפול, שילוב טיפולים, מחיר החומר / המכשור, זמן הטיפול, ניסיון הרופא וכדומה. טווחי המחירים האופייניים של הטיפולים הבאים הינם:
אזור בוטוקס אחד 400-800 שקלים.
מזרק חומצה היאלורונית 1200-3000 שקלים למזרק (תלוי מיקום וסוג החומצה).
מזרק אלנסה (2000-6000) – תלוי בזמן הפעילות שלו.
חוטים מרימים 1600-4000 לזוג חוטים.
פרופילו – 1000-2000 שקלים.
הזרקת שומן – 3000-7000 שקלים, תלוי בכמות האזורים.
פילינגים – 30 אלף שקלים, תלוי בעומק הטיפול.
מה הם הסיכונים בטיפולי פיסול פנים?
כיוון שקיים מנעד כל כך רחב של שיטות פיסול פנים, קיימים סיבוכים שונים ומגוונים. אסקור את הנפוצים יותר שבהם:
הזרקות בוטוקוס – חוסר תגובה, שטפי דם, חוסר סימטריה, צניחת גבות ועפעפיים, שיתוק זמני בשרירי הפנים (נדיר).
הזרקות חומרי מילוי – שטפי דם, גבשושיות, סבל או נמקים בעור, חוסר סימטריה, עיוורון (נדיר ביותר), זיהום (בעיקר הרפס).
חוטים – סימני משיכה, זיהומים, כליאת עצב ושיתוק עצבי הפנים, כאבים, שטפי דם, חוסר סימטריה.
פילינגים – אדמומיות, חוסר אחידות בצבע העור, צלקות, הלבנת הפנים (בפנול).
הקפאת שומן – כוויות קור, צמיחת שומן מואצת.
טכנולוגיות מתקדמות, rf, פלסמה, קרני אור, לייזרים, Us – כוויות, אדמומיות, צלקות, שינוי בגוון העור.
שאיבת שומן – נמק בעור, סרומות, גבשושיות, זיהומים, בצקות, שטפי דם.
חומרים ממיסי שומן – חוסר תגובה, כאב, בצקות.