מומחה לכירורגיה פלסטית.
מהי שאיבת שומן?
שאיבת שומן היא אחת הפרוצדורות הנפוצות ביותר בתחום הכירורגיה הפלסטית. מדובר בהליך מהפכני שהחל בשנות השבעים של המאה הקודמת על ידי פלסטיקאי יהודי צרפתי בשם אילוז.
בשנים האחרונות נכנס לתודעה גם תחום הזרקת השומן. הזרקה שבאמצעותה ניתן לעצב גוף ולשנות אותו לחלוטין על ידי שאיבה במקומות הנכונים והזרקתו למקומות רצויים אחרים בגוף.
בנוסף לכך, רוב שאיבות השומן שמבוצעות על ידי, מבוצעות במכשיר לייזר המהדק את העור ומפחית דימומים ובצקות.
השומן בגופנו נמצא בתאי שומן (אדיפוציטים), כמות התאים היא מולדת, אך גודלם משתנה לפי כמות המזון והפעילות הגופנית שלנו. תאי השומן מתנפחים בדומה לבלון ומתכווצים, אך כמות התאים כאמור קבועה.
השמנת יתר, הינה מחלה נפוצה בעולם המערבי וקשורה ישירות, לאכילת יתר של מזון מתועש ומעובד, שתית משקאות עתירי קלוריות וחוסר פעילות גופנית. הדרישה לגוף חטוב ומעוצב עולה עם השנים, וזאת לאור תרבות האינסטגרם, הפייסבוק והסלפי.
בתמונה – שאיבת שומן במותניים, בטן, ירכיים.
תוכן עניינים:
- 1 מהי שאיבת שומן?
- 2 למי מתאימה שאיבת שומן?
- 3 למי אינה מתאימה שאיבת שומן?
- 4 שאיבת שומן לעיצוב גוף
- 5 מהי מטרתו של ניתוח שאיבת שומן?
- 6 האם שאיבת שומן היא פתרון מהיר לירידה במשקל?
- 7 איך מתבצע ניתוח שאיבת שומן?
- 8 מהן ההכנות לפני ניתוח שאיבת שומן?
- 9 שאיבות שומן מתקדמות:
- 10 מהן ההוראות לאחר ניתוח שאיבת שומן?
- 11 האזורים האופייניים לשאיבות שומן
- 12 מה הם הסיבוכים האפשריים משאיבת שומן ומה הטיפול בהם?
- 13 מהו תהליך ההחלמה האופייני לשאיבת שומן? תקופת החלמה לאחר הניתוח
- 14 תשובות לשאלות נפוצות נוספות בנושא שאיבת שומן
- 15 שאיבת שומן ללא ניתוח – האם קיימות אופציות שאינן ניתוחיות?
- 16 תמונות נוספות לפני ואחרי ניתוח שאיבת שומן
למי מתאימה שאיבת שומן?
- לפציינטים בעלי אחוזי שומן נמוכים יחסית, המעוניינות בשאיבת שומן מאזור עקשני (שאינו יורד בדיאטה) והמפריע להם (לדוגמת “ידיות האהבה”).
- לאלו המעוניינים להזריק את השומן לאזור אחר (פנים, שדיים, צלקות וכדומה).
- לפציינטים בעלי אחוזי שומן תקינים, שרוצים לעצב את גופם (בניתוח קוביות בבטן, ניתוח הגדלת ישבן ושדיים בשומן שנשאב מהבטן והמותנים, למשל), בניתוחי מתיחת בטן וניתוחים פוסט בריאטריים אחרים.
למי אינה מתאימה שאיבת שומן?
באופן כללי, אנשים הסובלים מעודף משקל המעוניינים להוריד במשקל בעזרת ניתוח זה אינם מתאימים לניתוח, עקב שלוש סיבות:
- לא ניתן לשאוב מעבר ל-4 ליטר שומן בניתוח. לאדם השוקל 120 ק”ג, הסרת שומן של 4 ק”ג לא תהיה רלוונטית.
- אם האדם השמן יחזור לאכול כפי שאכל בעבר, הוא ישמין חזרה לאותה מידה בדיוק.
- שאיבת שומן באדם כבד משקל שאינו מבצע מתיחת בטן או כריתת עודפי עור בירך / בזרוע, רק יחמיר את מצב מראה הבטן / האיבר, עקב עודפי העור המדללים הצפויים (באפקט הדומה לשקית שוקו מלאה המתקמטת במהלך השתייה).
שאיבת שומן לעיצוב גוף
גוף חטוב, הינו מושא הערצה משחר תולדות האנושות. ניתן לראות זאת, אם בפסליו של ליאונרדו דה וינצ’י, כדוגמת דויד המלך ודרך ציוריו של בוטיצ’לי, קונוס העולה מן הים.
מודל היופי והמשיכה המינית לגוף נשי הינו לבעלת מראה גיטרה או שעון חול, כאשר האגן רחב יחסית, המותן צרה והחזה גדול ושופע (״90-60-90״), הישבן מורם ורחב, הבטן חטובה, עם גומות בצדדיה וקו אמצע שקוע לאורך מרכזה, הזרועות חטובות ומתוחות.
מודל היופי לגוף גברי ומושך הינו בעל מראה משולש, המותן והאגן צרים, כאשר חגורת המותניים רחבה והחזה שטוח ועומד (״60-60-90״). הישבן מורם וצר, הבטן חטובה עם עמוקות בצדדיה, קו אמצע שקוע לאורך מרכזה, עם קווי שקעים רוחביים (״קוביות״), הזרועות חטובות ומתוחות ואחוזי השומן נמוכים יותר.
בתמונה – שאיבת שומן מהבטן, מותניים.
בתמונה – שאיבת שומן מהמותנים והבטן בלייזר (“High definition liposuction“), הזרקת שומן לקוביות ושתלי סיליקון לחזה.
ד”ר לוי מסביר על ניתוח שאיבת שומן בסרטון הבא:
מהי מטרתו של ניתוח שאיבת שומן?
שאיבת שומן היא טיפול בטוח ויעיל להסרת “שומן עיקש” מאזור מסוים מהגוף. כולנו מכיר את האזור בגופינו אשר לא משנה כמה אנחנו מרזים, במקום הזה לא מרזה.
בכל אדם האזור העיקש שונה ותלוי במין, גנטיקה וכדומה. אצל נשים לדוגמא, בדרך כלל השומן העיקש נמצא בירכיים, במותנים ובעכוז, בעוד אצל גברים השומן העיקש נמצא בעיקר בבטן התחתונה “כרס בירה” ובמותנים.
שאיבת שומן איננה תחליף לדיאטה ואינה מתאימה לאדם הרוצה לרדת במשקל בכל גופו. אלא מתאימה לאדם ללא משקל עודף משמעותי שרוצה שאיבה ב”אזור העיקש”.
אזורים נפוצים מהם נשאב שומן: אזורים פופולריים: שאיבת שומן בבטן, במותניים, בירכיים, מהזרועות, בידיים, בחזה, בסנטר ועוד (פירוט על כל אחד מהם בהמשך).
האם שאיבת שומן היא פתרון מהיר לירידה במשקל?
שאיבת שומן, לא נועדה לצורך ירידה במשקל. אלא במטרה לעצב את הגוף מחדש. הפצינט האידאלי לשאיבת שומן הוא פצינט שמן, עם עודפים נקודתיים של שומן עיקש (לדוגמא: מותניים / ירכיים), שאינם יורדים בדיאטה מאוזנת, או בקיצור שאיבת שומן נקודתית.
איך מתבצע ניתוח שאיבת שומן?
שאיבת השומן מתבצעת בעזרת צינורית מתכת בעלת חרירים זעירים (קנולה), היא מחוברת למערכת צינורות המחוברים למכשיר שאיבה הדומה לשואב אבק היוצר לחץ שלילי.
הקנולה, מוחדרת לשומן התת עורי, דרך חרירים זעירים המבוצעים בעור ומגרדת את השומן תוך כדי תנועות קדימה ואחורה, בדומה למגרדת גבינה צהובה.
השומן נאגר לבקבוקים או למיכלים ייעודיים, את השומן הזה, ניתן להזריק מחדש, לאזור אחר, לעיצוב הגוף (למשל לעיצוב הישבן). בשאיבות שומן קטנות, ניתן להשתמש במזרקים פשוטים המחוברים לקנולה, ללא המכשיר החשמלי.
ניתן לבצע שאיבת שומן, בהרדמה כללית או בהרדמה מקומית. הדבר תלוי בכמות השומן המיועד להישאב, ותלוי ברמת החרדה של הפצינט.
טרם שאיבת השומן, הפציינט מסומן בעמידה, בדומה לטבעות עץ או למפה טופוגרפית. זאת על מנת לאפשר בזמן השכיבה הערכה מדויקת יותר של כמות השומן הנדרשת לשאיבה ומיקומה.
בשאיבת שומן בהרדמה מקומית (״שאיבת שומן ללא הרדמה״), הפצינט מקבל תרופה בשתייה המונעת חרדה. בנוסף לכך, מבוצעות הזרקות הרדמה מקומיות, לאזורים בהם מבוצעים חרירי החדירה.
הן בשאיבת שומן בהרדמה מקומית והן בשאיבת שומן בהרדמה כללית, הפצינט שוכב, כאשר העור באזור המיועד לשאיבה, מחוטא ומכוסה.
חרירי החדירה שאורכם כחצי סנטימטר, מבוצעים באזורים נסתרים. כגון בקו התחתונים, תחת החזה/תחת קו החזייה, בבתי השחי, במפשעות, בטבור, בין הרגליים, בזרועות הפנימיות וכדומה.
באזורים, לא נסתרים, כגון, הגב והרגליים, אני משתדל לבצע את החתכים הזעירים הללו באופן לא סימטרי וזאת על מנת למנוע הסטיגמטה של הפציינט.
בתמונה – שאיבת שומן בלייזר מהחזה, מהבטן ועיצוב קוביות. החרירים מוסתרים בקוי המתאר של הגוף.
- השומן באזור המטופל מוסנן (מוזרק) בתמיסת טומסנט. תמיסה זו מכילה מי מלח איזוטונים (מטרתם ניפוח הרקמה, הקלה על השאיבה והפחתת חוסר האחידות של השאיבה).
- לידוקאין (חומר הרדמה מקומית).
- ביקרבונט (חומר להפחתת החומציות של הלידוקאין, כדי להפחית את הכאב בזמן הזלפת הנוזל)ואדרנלין לכיווץ כלי הדם והפחתת הדימום.
בעבר שאיבות השומן בוצעו על ידי החדרת נקזים לחלל הניתוחי ללא תמיסה זו, מה שהגביר את כמות הדימומים והסרומות (נוזלים הנאגרים בחלל הניתוחי).
שאיבת שומן כאמור, מתבצעת על ידי צינוריות מתכת ייעודיות או בשמם המקצועי – קנולות. צינוריות אלה מגיעות באורכים ועוביים שונים (מ-3 מילימטר עד לסנטימטר). כיום נהוג בעיקר להשתמש בצינורות דקים (3-4 מילימטר) וזאת למען הפחתת תופעות הלוואי, כגון , הצטלקות פנימית במסלול הצינורית, סרומות (הצטברות נוזלים בחלל הניתוחי), גלים על פני העור עקב חוסר אחידות השומן שנשאר ועוד.
בנוסף קיימות צינוריות בעלות ראש ייעודי המותאם לצורך מסוים, לדוגמא:
- קצה צינור עם ריבוי פתחים לשאיבה אחידה ועדינה יותר.
- קצה צינור בעל צורת U להפרדת הדבקיות ורקמות חיבור.
- צינורית בעלת ראש דמוי סל המשמש לעירבול השומן הנשאב.
- צינורית בעלת ראש דמוי כפית, להפרדת השומן ושאיבה מכיוון אחד בלבד, בשימוש למתיחת צוואר.
- צינורית בצורת T להשוואת השומן הנותר בדומה למגרפה במהלך מתיחת פנים ועוד.
השומן שנשאב מצטבר במיכל ייעודי (קניסטר). גם כאשר מתבצעת הזרקת שומן, נשתמש במיכל סטרילי. השומן מושאר במיכל למשך 20 דקות.
בסיום זמן זה, מתקבלים שלושה רבדים:
- הרובד העליון ביותר הינו שמן חופשי הצף מעל השומן. שמן זה נוצר משבירת תאי השומן ולפיכך אין מקום להזרקתו מחדש.
- בשכבה האמצעית צפים תאי השומן, שומן זה יוזרק חזרה לגוף במידת הצורך.
- בשכבה התחתונה ביותר נאגרים הנוזלים (תמיסת הטומסנט שהוסננה בתחילה ודם).
לאחר שאיבת שומן ניתן לבצע הזרקות של השומן שנשאב למקומות שונים בגוף במידת הצורך.
ההזרקות יכולות להיעשות לכל אזור בגוף. לפנים, להדגשת עצמות לחיים, סנטר, מילוי פנים מזדקנות ומתיחת פנים.
הזרקה לחזה במטרה להגדילו, הזרקה לקוביות בבטן, הזרקה לעיבוי פין/ שפתי הפות, הגדלת ישבן ועוד.
השומן מוזרק במזרקים של 20-1 מ״ל, תלוי במיקום ההזרקה. למשל בהזרקת שומן למרזבי הדמעות, שם נזדקק להזרקה עדינה. נזריק במזרק של 1 מ״ל ובהזרקה לישבן, שם נזדקק לכמויות שומן נכבדות, נזריק במזרקי 20 מ״ל.
קיימות מספר טכנולוגיות מתקדמות שמטרתן לשפר את אופן השאיבה. בשאיבת שומן קלאסית, השומן ״נחתך״ מהאנרגיה הנוצרת מתנועות המנתח עם הקנולה קדימה ואחורה. הלחץ השלילי שואב את השומן, דרך הצינורות למיכל הייעודי.
שאיבות השומן המתקדמות, מוסיפות אנרגיה חיצונית.
מהן ההכנות לפני ניתוח שאיבת שומן?
- פצינטים בריאים מתחת לגיל 30, זקוקים לספירת דם, כמיה קצרה ותפקודי קרישה. פצינטים מעל גיל 40 זקוקים לתרשים א.ק.ג.
- פצינטים לא מעשנים מעל גיל 50 זקוקים בנוסף לצילום חזה (או במעשנים מעל גיל 40).
- אם קיימת מחלת רקע יש להצטייד באישור כשירות לניתוח מהרופא המטפל במחלה (לדוגמא, קרדיולוג לפצינט עם מחלת לב).
- יש לשמור על משקל יציב כחצי שנה לפחות טרם הניתוח (יציב עם עליות וירידות של עד 5 קילוגרם ממשקל מסוים). מומלץ לחדול מעישון 6 שבועות טרם הניתוח. עישון מעלה את שיעורי הסיבוכים באופן משמעותי, כולל עליה בשיעורי פקקת, זיהומים, בעיות ריפוי פצע ועוד.
- יש להימנע שבועיים טרם הניתוח, מתרופות היכולות לגרום ל״דילול דם” כגון כדורים נגד כאבים ממשפחת האספירין – אדוויל, וולטרן, אספירין, קרטיה, מיקופירין, נקסין (אם נזדקק בתקופה זאת לנוגדי כאבים ניתן לקחת אופטלגין ואקמול) ו״מדללי דם״ אחרים- קומדין, קלקסאן וכולי.
- כמו כן יש להמנע מתוספי תזונה בעלי אפקט דומה של ״דילול דם״- שמן דגים, אומגה 3, ערבה, שום, Q10, כורכום ועוד.
- יש לגלח את האזור המנותח 3 ימים טרם מועד הניתוח.
- יש להתרחץ בערב לפני הניתוח במים זורמים וסבון. אזורים עם קפלי עור יקבלו התייחסות מועדפת (הטבור למשל ינוקה בקיסם אוזניים).
- אם הניתוח מתבצע בהרדמה כללית יש להגיע בצום של 8 שעות (כולל שתיה, מסטיק, סיגריה). בהרדמה מקומית אין צורך בצום.
בתמונה – שאיבת שומן מהמותניים, בטן.
שאיבות שומן מתקדמות:
שאיבת שומן בסיוע רטט – לצינורית המתכת (לקנולה), מתחבר מכשיר היוצר רטט, אנרגית הרטט מקלה על השאיבה, מזרזת את זמן השאיבה בחצי ובכך מפחיתה את זמן הניתוח ובכך גם בעלויות ובהפחתת הסיכונים הקשורים לזמן הניתוח (למשל פקקת ורידי רגליים מקריש דם).
ניתן גם להשתמש בסיום השאיבה בקנולת סל ורטט, ללא לחץ שלילי וזאת במטרה לערבל את השומן הנותר ברקמה ולהפחית חוסר אחידות במראה העור. חסרונה מעלה מעט את שיעורי שטפי הדם. המכשיר הנפוץ בשוק נקרא מיקרואייר בו אני משתמש בשאיבות שומן גדולות וארוכות.
שאיבת שומן בעזרת לייזר – אחת מהבעיות בשאיבת שומן היא אפקט “שקית השוקו״. כאשר אנו שואבים את השומן ולא מטפלים בעודפי העור הנותרים “ריקים” מעצם השאיבה, אנו מקבלים עוד יותר קמטוטים וחוסר אחידות בעור הנותר (בדומה למה שמתרחש כאשר אנו שותים את השוקו מהשקית).
שאיבת שומן בלייזר אמורה להקל על אפקט זה. בקצה הקנולה קיים סיב לייזר הצורב את השומן, רקמות החיבור והדרמיס, מה שמוביל למיצוק קל של העור. בנוסף קרן הלייזר צורבת את כלי הדם באזור ובכך מפחיתה דימומים.
חסרונה – בתיאוריה יצירת כוויות, למרות שמעולם לא נפגשתי בתופעה זאת והיא ככל הנראה קשורה לצורת העבודה. חסרון נוסף של שיטה זאת, שהיא לוקחת זמן רב יותר, ביחס לשאיבה ברטט.
בארץ קיימים שני סוגי מכשור מסוג זה, האחד של חברת סינרון, כאשר סיב קרן הלייזר מוחדר טרם השאיבה, מפרק והורס תאי שומן ולאחריו מוחדרת הקנולה ושואבת את השומן, דבר המעט את זמן השאיבה.
מכשיר נוסף שקיים בשוק הישראלי הינו Lipolife של חברת אלמה הישראלית שפיתחה סיב לייזר ייחודי, הנכנס אל הקנולה ומאפשר שאיבה יחד עם מיצוק בפעולה אחת. אני באפן אישי, משתמש רבות במכשיר זה, לעיצוב קו הלסת, לעיצוב קוביות, למיצוק זרועות וטיפול בצלוליט.
בתמונה – שאיבת שומן בלייזר לעיצוב קוביות והזרקת שומן לחזה.
שאיבת שומן בעזרת גלי רדיו – בקצה הקנולה קיים מתמר המעביר גלי רדיו, גלים אלה מחממים באופן מבוקר את השומן הנותר, את רקמות החיבור והדרמי בדומה לשאיבת שומן בלייזר וממצקים את העור. תהליך המיצוק נמשך מספר חודשים עד לתוצאה הסופית.
טיפול זה מתאים להידוק קו הלסת והצוואר, לשאיבות שומן בזרועות, ירכיים ועוד. הסיכון העיקרי בטיפול זה הם הפרעות עצביות החולפות מעצמן בדרך כלל וכוויות. דוגמה למכשיר העובד בטכנולוגיה זאת הינו מכשיר הטרמי ומכשיר האינמוד שבו אני משתמש לעיתים קרובות, בעיקר למיצוק הצוואר וקו הלסת.
שאיבת שומן בסיוע אולטרה סאונד – טרם שאיבת השומן, מוחדרת ״מסרגת״ מתכת עם מתמר אולטרה סאונד, הגורם לנזילות ופירוק השומן ולאחריו מוחדרת קנולה לשאיבת השומן. יתרונה של שיטה זאת במיצוק העור בדומה ללייזר. חסרונה, הזמן הכפול הנדרש לפירוק השומן ולאחריו השאיבה. בשוק הישראלי קיימים שני מכשירים העובדים על טכנולוגיה זו – הפרומטור (הפחות אגרסיבי ועובד על אולטרה סאונד קר) והוויזר (האגרסיבי יותר ועלול לגרום לכוויות ושקעים, בידיים לא מיומנות).
שאיבת שומן בסיוע סילון מים – לדוגמת מכשיר הבודי-גט. בקצה הקנולה קיימת צינורית המשחררת סילון מים בלחץ גבוה המקל על השאיבה ומפריד את השומן מרקמות החיבור. יתרונה של שיטה זאת באיכות הגבוה של השומן הנאגר (טוב להזרקות שומן).
שאיבת שומן בשיטת טומסנט + שאיבת שומן בלייזר – בעבר שאיבות השומן בוצעו בהרדמה כללית, ישירות ללא הכנה מוקדמת, מה שגרם לריבוי תופעות לוואי, שכללו חוסר אחידות, דימומים, שקעים בעור וסרומות (נוזלים המצטברים בחלל הניתוחי).
עקב סיבות אלה, מבוצעת הזרקת תמיסת טומסנט המכילה:
- אדרנלין לכיווץ כלי הדם ולפיכך להפחתת דימומים.
- לידוקאין להרדמה מקומית הגורם להפחתת הכאב ולפיכך מפחית את כמות החומרים להרדמה מקומית.
- מי מלח שמטרתם להקל על פיזור החומרים הנ”ל. להוות מדיום המפחית את חוסר האחידות של השאיבה.
בנוסף לשיטת הטומסנט מתבצעת שאיבת שומן בסיוע לייזר. בקצה הקנולה המתכתית קיים סיב לייזר המסייע בשאיבה, מפחית דימומים למינימום, מפחית בצקות, מהדק את השומן והעור ועל ידי כך מפחית את הקמטוטים שעלולים להחמיר מעצם הפחתת הנפח הפנימי.
מהן ההוראות לאחר ניתוח שאיבת שומן?
- בסיום הניתוח הפצינט יישאר להשגחה של מספר שעות.
- יש לקום מהמיטה מוקדם ככל הניתן ולהלך. שכיבה ממושכת מעלה שיעורי סיבוכים.
- יש ליטול אנטיביוטיקה מסוג צפורל 500 מ״ג, 3 פעמים ביום, במשך 3 ימים לאחר הניתוח.
- יש לקחת נוגדי כאבים לפי הצורך.
- הפצינט יגיע לביקורת במרפאה לאחר שבוע, חודש ו-3 חודשים לאחר הניתוח.
- להפחתת הבצקות ושטפי הדם אפשר ליטול כדורי ארניקה, למרוח שמן ארניקה וטרומל על האזור המנותח.
- יש לחבוש חבישת לחץ/מלבוש לחץ ייעודי על האזור המנותח במשך 6 שבועות. זאת למען הפחתת בצקות וסרומות (נוזלים בחלל הניתוחי). ניתן להתרחץ עם מלבושי הלחץ וליבשם עם מיבש לא חם.
- התפרים של החרירים מתכלים מעצמם ואין צורך להסירם, הם יפלו לאחר כחודש.
- אין צורך להסיר את מדבקות הנייר (״פרפרים״) שעל הפצעים ויש לתת להם ליפול לבד.
- ניתן להיכנס למאגרי מים (ים, בריכה) שבועיים לאחר הניתוח.
- מומלץ לבצע מסאז׳ לימפטי לאזור המטופל. זאת למען הפחתת אי סדריות והפחתת בצקות.
- יש לחזור באופן מדורג למאמצים, לאחר כ-6 שבועות ניתן לחזור לפעילות מלאה.
- על הצלקות מומלץ למרוח משחת סיליקון (קלוקוט), או להניח יריעת סיליקון. זאת למען זירוז השטחתן והתבהרותן.
- מומלץ להימנע משיזוף הצלקות במשך שנה.
האזורים האופייניים לשאיבות שומן
שאיבת שומן בלחיים – שאיבת שומן מהלחיים בדרך כלל אינה מוצלחת. זאת עקב מיעוט השומן התת עורי ומהעובדה שהמלאות באזור נובעת בעיקר משומן הכלוא בשכבת רקמות החיבור המקיפה את שרירי הפנים וכרית שומן עמוקה בלחי. לפיכך הטיפול ההולם לאזור זה הוא כריתת כרית השומן דרך חתך ברירית הלחי.
בתמונה – פצינט לאחר כריתת כרית השומן בלחי, הגורמת לשיפור מראה קו הלסת והפחתת העגלגלות במבנה הלחי תוך חיטוב מראה הפנים.
שאיבת שומן מהסנטר – עקב אותן סיבות שהוזכרו בשאיבת שומן בלחיים, שאיבת שומן בסנטר אינה מוצלחת. עיבוי רקמת הסנטר נובעת בעיקר משריר עבות. השומן באזור הינו נוקשה ומלא בסיבים של רקמות חיבור, מה שעוד יותר מקשה על שאיבתו, עד למצב ששאיבה היא בלתי אפשרית . גם כאן הטיפול המועדף הינו כריתה ישירה של רקמות רכות.
בתמונה – כריתת רקמות רכות מהסנטר.
שאיבת שומן בצוואר – לאנשים הסובלים מסנטר כפול (״צוואר שקנאי״). הטיפול מתאים בעיקר לצעירים, ללא עור עודף. רצוי לשלב טכנולוגיה העוזרת למצק את האזור, לדוגמא: RF לייזר.
בתמונה – שאיבת שומן בלייזר מהצוואר התת לסתי.
שאיבת שומן מהידיים / ניתוח שאיבת שומן מהזרועות – שאיבת שומן מהזרועות בעייתית למדי. זאת עקב ״אפקט שקית השוקו״, כאשר אנו שואבים את השומן, מתקבלת החמרה בעודפי העור. כדי להפחית את התופעה הזאת, מומלץ להשתמש באחת מהשיטות הממצקות את העור. חשוב לציין כי במקרים קשים בהם איכות העור ירודה והנפילה משמעותית, גם שיטות אלה לא יועילו ולעיתים אין מנוס משילוב של שאיבת שומן עם כריתת עודפי העור.
בתמונה – שאיבת שומן עם שילוב כריתת עודפי עור בזרועות.
שאיבת שומן בטנית / הסרת שומן בטני / שאיבת שומן בבטן התחתונה – שאיבת שומן מהבטן היא אחת הבקשות הנפוצות מהפצינטים. הבעיה שרבים מהפצינטים המבקשים לעבור את הפרוצדורה הזאת, אינם מתאימים לשאיבה. שאיבת שומן בטנית מתאימה לאנשים שהשומן הבטני הוא מחוץ לחלל הבטן. למשל, בגברים רבים, השומן נמצא סביב המעיים בחלל הבטן ולא בתת עור ולפיכך הם אינם מתאימים לשאיבה.
בנוסף פציינטים הסובלים מעודף עור באזור הבטני ופצינטים עם איכות עור נמוכה, אינם מתאימים לשאיבת שומן בטנית. חשוב לשאוב מהבטן רק את השומן העמוק. חוסר אחידות בפיזור השומן בבטן לאחר שאיבת שומן, אופייני לאזור זה כאשר שאיבת השומן הייתה אגרסיבית מדי או/ו שטחית מדי. שאיבת שומן בטנית לעיתים מתבצעת בלייזר (High definition liposuction), ליצירת ״קוביות״ בגברים או להדגשת קימורים אצל נשים (יצירת קו אמצע אורכי ״קו ויקטוריה סיקרט״).
בתמונה – שאיבת שומן קלאסית, מהבטן, מותניים וירכיים.
בתמונה – שאיבת שומן מהמותניים והבטן.
בתמונה – שאיבת שומן לייזר מהמותניים, בית חזה, בטן. הזרקת שומן עצמוני לחזה ושתלי סיליקון לחזה.
בתמונה – עיצוב קו האמצע בבטן (״קו ויקטוריה סיקרט”) שאיבת שומן ומהמותניים והזרקת שומן לחזה.
שאיבת שומן מהגב – שאיבת שומן מהגב בעיתית עקב עודפי העור שהטיפול בהם הוא כריתת כור. בצעירים עם איכות עור טובה הניתוח מוצלח יותר. מומלץ לשאוב את השומן בלייזר או אנרגיה אחרת כדי למצק את העור.
שאיבת שומן מהחזה הגברי – שאיבת שומן מהחזה מתבצעת לעיתים קרובות במהלך ניתוח גניקומסטיה בגברים עם חזה נשי. כאשר אין רקמה בלוטית נוקשה והשד גדול משומן, ניתן לבצע שאיבה בלבד. אם גודל החזה נובע מרקמה בלוטית נוקשית, יש צורך לפרק אותה ולכרות אותה דרך חתך בקו מתאר הפיטמה. במקרים קיצוניים יהיה גם צורך בכריתת עור.
בתמונה – שאיבת שומן בלבד, מחזה נשי בגבר (גניקומסטיה).
בתמונה – שאיבת שומן וכריתת גניקומסטיה (שד גדול בגבר).
שאיבת שומן מחזה נשי / הקטנת חזה בשאיבת שומן – במצבים בהם איכות עור הפצינטית טוב והשד לא נפול, ניתן להקטין/להשוות את גודל השדיים על ידי שאיבת שומן בלבד. כאשר השד נפול יהיה גם צורך בכריתת רקמת שד, עור והרמתו.
בתמונה – הקטנת שדיים בשאיבת שומן.
שאיבת שומן מבתי השחי – בנשים להן יש רקמת שומן בבית השחי (״שד עודף״), במקרים קלים ניתן לשאוב את השומן באזור הזה או במקרים משמעותיים לכרות את השומן עם עודפי העור.
בתמונה – כריתת שומן עודף מבית השחי.
שאיבת שומן מהמותניים – שאיבת שומן מהמותניים הינה האזור המוצלח ביותר לשאיבות שומן. זאת עקב העור העבה באזור, כמות השומן הגדולה יחסית והמיקום. שאיבת השומן מתרחשת כאשר הפצינט שוכב על בטנו או גבו. החרירים מבוצעים תחת קו התחתונים או מעל המותנים הגביות.
בתמונה – שאיבת שומן מהמותניים בגבר.
שאיבת שומן בירכיים, שוקיים, ברכיים / שאיבת שומן מהרגליים – שאיבת שומן מהרגליים בעייתית למדי. בעיקר כאשר קיימים עודפי עור נכבדים בהם אין מנוס מכריתת עור בנוסף לשאיבת שומן. שאיבת שומן בשוקיים גם מסוכנת יותר עקב העיצבוב, הגידים וכלי הדם באזור הקרסוליים.
בתמונה – שאיבת שומן בלייזר מהירכיים, ברכיים, שוקיים וקרסוליים+ טיפול בצלוליט.
שאיבת שומן מהישבן / ירך צידית – ישבן וצידי ירכיים משמעותיים נפוצים למדי בקרב נשות אגן ים התיכון (תרתי משמע). לעיתים באופן גרוטסקי. שאיבת שומן להצרת הישבן/אגן, הינה פתרון טוב לבעיה זאת.
בתמונה – שאיבת שומן מהירכיים עם הסימון טרם הניתוח.
שאיבת שומן מאזור הערווה – לעיתים השמנת יתר או גנטיקה גורמים לריבוי שומן באזור שמעל לפין/פות. השומן באזור, מעבר לבעיה האסתטית, גורם לפין “להיקבר” ו״מקטין״ אותו. ניתן לשאוב את השומן באזור זה. פרצודצורה זאת מבוצעת פעמים רבות במהלך מתיחת בטן או בעיבויי פין.
שאיבת שומן לחוסר סימטריה / שאיבת שומן לליפומה – לעיתים קיימים מצבים בהם קיים פיזור לא סימטרי של השומן בגוף (״ליפודיסטרופיה״), לחילופין, גוש שומן שפיר שגדל באופן חסר פרופורציות (״ליפומה״). במצבים כאלה, ניתן לשקול שאיבת שומן מהאזורים הנפוחים. הבעתיות בשאיבת שומן של ליפומה הינו בשיעורי ההישנות הגבוהים. אך יחד עם זאת, מדובר בגידול שפיר שגדל לאט ולפיכך משתלם לעיתים לצמצמו בשאיבה, ללא חתך משמעותי.
בתמונה – שאיבת שומן מירך שמאלית צידית לשיפור חוסר סימטריה, שיפור צלוליט ועיצוב הרגליים.
שאיבת שומן והזרקות שומן – כאמור בתחילת המאמר, בשומן הנשאב ניתן להשתמש ולהזריקו לאזור אחר. מחצית מהשומן שהוזרק יספג בתקופה של כ-4 חודשים. אך השומן שייקלט, יישאר לצמיתות.
בתמונה – שאיבת שומן מהמותניים, גב. הזרקת השומן לישבן ומתיחת בטן.
בתמונה – הזרקת שומן עצמוני לפנים. שיפור הקמטים וריקנות תחת העיניים ובמצח.
בתמונה – הזרקת שומן לגב כף היד+ פילינג. להפחתת נראות הקמטוטים, הגידים והורידים.
בתמונה – הגדלת חזה בשומן עצמוני, לאחר שאיבה מהמותניים, בטן וירכיים.
מה הם הסיבוכים האפשריים משאיבת שומן ומה הטיפול בהם?
- שטפי דם – שטף דם נפוץ מאוד בשאיבות שומן ולמעשה אינו באמת מוגדר כחלק מסיבוכים, אלא כחלק מתהליך ההחלמה. שטפי הדם חולפים תוך שבועיים עד חודש. יורדים מטה עם הגרביטציה ומחליפים את צבעם עד להיעלמותם. ניתן לזרז את היעלמותם על ידי קומפרסים של מים חמימים, הרמת האיבר השאוב, מסאז׳ים, טיפול באור, מריחת שמן ארניקה, מריחתְ טרומיל כדורי ארניקה, הרטבות עם מלח אנגלי ועוד.
- בצקות – בדומה לשטפי הדם מדובר בתהליך טבעי. הבצקות עלולות אף לגרום לעליה במשקל לאחר שאיבת שומן גדולה. הבצקות אמורות לעבור לאחר כ-4 חודשים. חשוב לבצע מסאז׳ים לימפטיים לאחר הניתוח, זאת מכיוון שתאי דלקת ותאי יצור רקמות חיבור, יכולים להגיע לאזור הבצקת הנוזלית, ליצור רקמות חיבור שיגרמו לנפיחות נוקשה באזור ותפחית את תוצאות השאיבה. כמו כן יש לחבוש את האזור המנותח בחבישה אלסטית/ מלבוש לחץ במשך 6 שבועות. שאר הטיפול זהה לזה של הטיפול בשטפי הדם (ארניקה, טרומיל, הרמת הגפה וכולי).
- צלקות – הצלקות כפי שתואר קודם, מוסתרות בקפלים הטבעיים של הגוף, בקו תחתון, בקו החזיקה, תחת החזה ובחלקי עור פנימיים כמו בירך הפנימית/זרוע. לצלקת בדרך כלל יש שלב ראשון שבו היא קווית, לאחר מזה מאדימה ומתנפחת ולבסוף שוב מתבהרת מטשטשת ומשטחת. תהליך זה אורך עד כשנה וחצי. ניתן לזרז את תהליך זה על ידי חבישות לחץ או מריחת סיליקון על הצלקות. יש לציין כי לכהי עור ישנה יותר התכהות צלקת והצטלקות היפרטרופיות (מורמות ואדומות) מבהירי עור.
- צלקת היפרטרופית – צלקת מורמת, נוקשה, אדומה, מגרדת/כואבת. אופיינית לכהי עור. בעיקר, בגב ובחלק האמצעי קדמי של החזה. הצלקת נרפאת ללא כל טיפול לאחר כשנה וחצי. ניתן לזרז את הטיפול בה, בהזרקות של סטרואידים, חבישות לחץ וטיפול בלייזר.
- קלואיד – הצטלקות שחורגת מגבול החתך המקורי. דומה קלינית לצלקת היפרטרופית, גם הקלואיד נפוץ יותר בכהי עור. הטיפול בקלואיד, חבישות אלסטיות, מלבושי לחץ, טיפול בלייזר והקפאות בחנקן נוזלי לתוך הצלקת.
- חוסר אחידות בעור – בשאיבת שומן אגרסיבית, לא מבוקרת, שטחית. יכולים להיווצר שקעים ותלוליות. הטיפול בבעיה היא קשה. ניתן לערבל את השומן הנותר בדומה למגרפה בעזרת קנולת סל. ניתן להזריק שומן לשקעים ולשאוב מהתלולית. כמו כן ניתן למצק את העור בלייזר. במקרים קשים מאוד, יש צורך במתיחת עור.
- סרומה – היווצרות נוזלים בחלל הניתוחי. מטופל על ידי שאיבה/ניקוז.
- הפחתת תחושה/חוסר תחושה – בדרך כלל נובעת משטפי הדם ועוברת תוך מספר ימים. לעיתים נדירות יכולה להיות פגיעה בעצב התחושתי, עם חזרה איטית של התחושה ובמקרים נדירים ביותר איבוד התחושה לצמיתות.
- השמנה מואצת באזורים אחרים – כיוון שמספר תאי השומן קבוע וההשמנה נובעת מההתנפחות שלהם. הדבר יביא לזאת שאם הפצינט לא ישמור על תזונה נכונה ויעלה במשקל, הוא ישמין באזורים חדשים בגוף ולא באזור הנשאב.
- פגיעה באיברים פנימיים – נדיר ביותר. נובע משאיבה לא מבוקרת ואגרסיבית. הטיפול על ידי השגחה או ניתוח, תלוי בחומרת הנזק.
- שינוי במאזן הנוזלים – כאשר מתבצעת שאיבה משמעותית מדי ( לא נשאב מעל 5 ליטר בשאיבה אחת), יתכן שינוי במאזן הנוזלים והמלחים. הטיפול על ידי מתן נוזלים והשגחה.
- הרעלת לידוקאין – עקב מינון יתר של הרדמה מקומית. מתבטא בטעם מתכתי בפה, הפרעות ניורולוגיות והפרעות של קצב הלב. הטיפול על ידי טיפול תומך.
- חוסר סיפוק מהתוצאה – לעיתים השאיבה אינה מספקת את ציפיות הפצינט. הן עקב שאיבה בלתי מספקת והן עקב בצקות והיווצרות רקמות חיבור לאחר מכן. במקרה הצורך ניתן לבצע שאיבה חוזרת.
- חוסר סימטריה – אם מתבצעת שאיבה ללא מדידת השומן שנשאב יתכן מצב של אסימטריה. הטיפול על ידי שאיבה/הזרקת שומן.
- הצטלקות פנימית – במסלול בו הקנולה שאבה את השומן, לעיתים יכולים להיווצר נוקשיות. נוקשיות אלה מתרככות עם הזמן. לעיתים נדירות יש לטפל בהן על ידי הזרקת סטרואידים או כריתתן.
- דימום – יתכן דימום פנימי לחלל השאיבה, לכן החשיבות במלבושי הלחץ. במקרים קלים אפשר לנקז וללחוץ על האזור, במקרים קשים יותר, יש צורך במתן מנת דם והשגחה.
- זיהומים – נדיר, מטופל על ידי אנטיביוטיקה.
- קרישי דם – נדיר מאוד, מטופל בנוגדי קרישה (למשל זריקות קלקסאן), קריש הדם יכול לנדוד מהשוק לריאות ולגרום לחסימתם.
- קריש שומן – סופר נדיר, חתיכת שומן חופשי הנכנס למחזור הדם, מטופל על ידי טיפול תומך.
בתמונה – שאיבת שומן מותנית.
מהו תהליך ההחלמה האופייני לשאיבת שומן? תקופת החלמה לאחר הניתוח
בשעות הראשונות, לא נחוש דבר עקב פעילות חומרי ההרדמה המקומיים. לאחר מכן, בימים הראשונים יהיו כאבים באזור המנותח. ניתן להקל על הכאב בנוגדי כאבים. הכאבים ימוגו בהדרגה ולאחר כשבוע בקושי שנחוש אותם. בדרך כלל יחלפו הכאבים לאחר כחודש וחצי.
בחלק מהמקרים, ישנו כאב מספר חודשים, כאשר נוגעים באזור שנשאב.
לעיתים קרובות, ביממה הראשונה, תהיה הפרשה של דם מדולל בנוזלי תמיסת הטומסנט, דרך חרירי החדירה. ניתן להניח חבישה סופגת/מגבת מכובסת על האזור.
שטפי הדם כאמור, יורדים מטה עם הגרבטציה ומחליפים את צבעם (מסגול לירוק לצהוב), הם נמוגים לאחר כשבועיים עד חודש ימים. והבצקות, נמשכות כ-3-4 חודשים.
אם הוזרק שומן, כמחצית יספג תוך 3-4 חודשים, אך המחצית שנקלטה תישאר לעד. בתום תקופה זאת נראה את התוצאה הסופית.
בסיום תקופת ההחלמה הפצינט/ית אמורים להיות עם גוף חטוב, אסתטי/ הפחתת שומן באזור ממנו נשאב השומן.
תשובות לשאלות נפוצות נוספות בנושא שאיבת שומן
שאיבת שומן ללא ניתוח – יש דבר כזה? קיים ריבוי שיטות של הצרת היקפים שאינן ניתוחיות. עליי לציין מניסיוני האישי ושל מספר מעובדיי, כי התוצאות בשיטות אלה מאכזבות ואף קיימים תיאורים בספרות המקצועית של עיבוי השומן באזור המטופל.
הנפוצה ביותר בשיטות הללו הינה ״שאיבת שומן בקור״. הרעיון העומד מאחורי שיטה זו, הוא הרס התאים ושבירתם לאחר הקפאת האזור. הטיפול כואב לא פחות משאיבת שומן אמיתית והתוצאות, כאמור מניסיוני האישי, מאכזבות.
באיזה גיל ניתן לעבור ניתוח שאיבת שומן? כעקרון, אין בעיה לעבור שאיבת שומן בגיל צעיר מבחינה פיזיולוגית. הבעיה, היא בעיקר בהמשך השינויים במבנה הגוף, ולפיכך מומלץ לעבור את גיל ההתבגרות. לעיתים, נבצע שאיבת שומן בגילאים מוקדמים יותר, לדוגמא, בגניקומסטיה או בחוסר סימטריות של פיזור השומן בגוף.
שאיבת שומן ללא ניתוח – האם קיימות אופציות שאינן ניתוחיות?
כיום קיימים מספר מכשירים המתיימרים למוסס את השומן על ידי התערבות חיצונית שאינה ניתוחית (שאיבת שומן ללא ניתוח). לדוגמא, הקפאת שומן עם גביעי מתכת השואבים בווקאום את העור והשומן ומקררים את האזור תוך הקפאת השומן שאמור לגרום להתפרקות התאים והמסתם. שיטה נוספת היא לייזר חיצוני שאמור לבצע פעולה דומה.
מניסיוני האישי, התוצאות בשיטות אלה מאכזבות ואינן משתוות לניתוח שאיבת שומן פורמלי. כמו כן, קיימות זריקות אשר אמורות למוסס את השומן (פוספטידיל כולין, אינוזיטול, טרי פוספט וכדומה). שיטות אלו כואבות ודורשות מספר הזרקות. גם הן מניסיוני האישי מאכזבות בתוצאתן.
בנוסף, קיימים מכשירי שאיבת שומן המשדרים אולטראסאונד. החדרתם לרקמות השומן ממיסה אותו ולאחר מכן מוחדרת קנולה לשאיבת השומן. לדוגמא, וויזר או מכשיר עם סילון מים המפרק את השומן תוך כדי שאיבתו.
תמונות נוספות לפני ואחרי ניתוח שאיבת שומן
שאיבת שומן מהבטן, מותניים וירכיים:
שאיבת שומן מהבטן, מותניים והזרקתו לישבן:

שאיבת שומן מהמותנים, אגן, ירכיים. הפחתת צלוליט בליזר ופירוק מיתרים:
שאיבת שומן מהירכיים, אגן, בטן והרמת חזה עם שתל קטן:
שאיבת שומם מהבטן והמותניים:
האם שאיבת שומן בריאה?
כעקרון בשאיבות וניתוחים גדולים, כאשר הוסרה מסת שומן משמעותית מהאדם – כן. מחקרים הראו כי לאחר ניתוח שאיבת שומן נצפו ירידות בכולסטרול בערכי סוכרת ויתר לחץ דם אצל אחוז גבוה מכלל המטופלים.
מחיר ניתוח שאיבת שומן בקליניקות בישראל
טווח מחירים ממוצע של ניתוח שאיבת שומן לנשים בקליניקות ומרפאות המורשות בישראל ינוע בין 15,000 ל-50,000 ש”ח, בהתאם למספר האזורים ולהיקף הטיפול.
ניתן לצפות בסרטון הבא בו מסביר ד”ר לוי אברהם על הניתוח: